Zamestnanci Chemlonu dostanú po 100 eur

20.10.2009 Humenné

Chemlon Humenné vyplatí zamestnancom poslednú hotovosť, ktorá zostala na účtoch výrobcu umelých vlákien.
Na jedného zamestnanca pôjde o 100 eur (3012,60 Sk). Výroba v závode je aj naďalej pozastavená. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol zástupca spoločnosti Assets Management Vladimír Bačišin.
\"V súčasnosti hľadáme najvhodnejší technický spôsob vyplatenia týchto prostriedkov, pravdepodobne ich budeme kvôli chýbajúcim energiám vyplácať zamestnancom v hotovosti, \" informoval ďalej. Na margo obnovenia dodávok energií a spustenia výroby konštatoval, že spoločnosť Chemes s manažmentom Chemlonu odmieta komunikovať. \"Na žiadne telefonické, mailové a písomné kontakty predstavitelia spoločnosti nereagujú, \" povedal. Podľa jeho slov si dodávateľ energií \"píli konár, na ktorom sedí\", pretože podniky sú vzájomne závislé a 35 % energií, ktoré Chemes dodával, smerovali do Chemlonu.
Pre obidva podniky by bolo najvýhodnejšie dohodnúť sa na reštrukturalizácii dlhov, teda na postupnom splácaní, ktoré nezatlačia Chemlon na dno, konštatoval Bačišin. To umožní uspokojiť nových odberateľov firmy z Nemecka, Talianska a Indie, ktorí majú o produkciu umelých vlákien záujem.
Spoločnosť Chemes, a. s. , evidovala rast pohľadávok voči výrobcovi umelých vlákien Chemlonu Humenné na úroveň viac ako štyroch až piatich mesačných dodávok energií a služieb. Preto veriteľ pristúpil k radikálnejšiemu kroku a v pondelok (12. 10. ) v poobedňajších hodinách odstavil závodu dodávku energií.
V prípade ukončenia výroby textilných vlákien by v spoločnosti Chemlon prišlo o prácu 308 zamestnancov. Jediným akcionárom Chemlonu, a. s. , Humenné je a. s. Assets Management. Tá 28. júla tohto roka prevzala 92,01-% podiel na základnom imaní spoločnosti Chemlon od spoločnosti SLAVIA CAPITAL Holding Ltd. , pričom akvizíciu 100-% podielu zavŕšila koncom augusta. Predchádzajúcim majiteľom spoločnosti bola skupina Nylstar, ktorá sa sama ocitla v problémoch a aj v tejto súvislosti skončila jej prevádzka v Humennom v reštrukturalizácii.
 

Vyberte región